Ethereum vs Cardano - paras sijoitus
Salausautomaattinen kaupankäynti

Ethereum vs Cardano – Mihin sinun pitäisi sijoittaa?

Kryptovaluutat ovat saamassa nopeasti valtavirran tunnustusta. Silti tunnetuin kryptovaluutta on Bitcoin, ja on monia syitä, miksi Bitcoin on markkinoiden tunnetuin kolikko. Toisaalta muilla hankkeilla on merkittävä rooli kryptovaluuttojen käyttötapauksen laajentamisessa ja ne lupaavat tuoda mukanaan maailmanlaajuisen häiriön, jota ei ole nähty Internetin tulon jälkeen. Ethereum vs Cardano näyttää hyvin samanlaiselta, mitkä ovat niiden erot?

Molemmat lohkoketjut antavat kehittäjille mahdollisuuden rakentaa hajautettuja sovelluksia ja ajaa älykkäitä sopimuksia, mutta kumpi on parempi sijoitus? 

Kaivataanpa lisää näiden protokollien yhtäläisyyksiä ja eroja. Onko voittaja pitkällä aikavälillä? Vai elävätkö ne molemmat rinnakkain?

Mikä on Ethereum?

Bitcoin on krypton kuningas, koska se on turvallinen ja luotettava. Tämä johtuu siitä, että sen lähdekoodi on yksinkertainen ja helppolukuinen. Tämä varmistaa, että siinä ei ole vikoja tai vikakohtia. Rakenteellisen rajoituksensa vuoksi Bitcoin ei ole joustava eikä salli monia käyttötapauksia arvon tallennuksen ja siirron lisäksi (joka sinänsä on loistava käyttötapaus!). 

Vuonna 2015 Vitalik Buterin ymmärsi, että lohkoketjuteknologian mahdollisuudet olivat paljon laajemmat. Ethereum on avoimen lähdekoodin peer-to-peer-laskentaalusta, joka on rakennettu lohkoketjuun. Ajattele sitä hajautetuksi tietokoneeksi, joka voi ajaa lukemattomia hajautettuja sovelluksia ilman, että toimiakseen tarvitaan kolmannen osapuolen valvontaa tai toimenpiteitä. Ethereumilla on alkuperäinen kryptovaluutta, joka tunnetaan nimellä Ether. Käyttäjät maksavat Ethereum-lohkoketjun tapahtumista Etherillä.

Sittemmin alusta on kasvanut yhdeksi vakiintuneimmista lohkoketjuista. Sen menestyksen seurauksena eetterin hinta on kasvanut eksponentiaalisesti vuodesta 2016 lähtien.

Miksi Ethereum on ollut niin menestynyt toistaiseksi?

Ethereumin päällä toimivien sovellusten lukumäärää ja valikoimaa ei ole rajoitettu, mikä on sen menestyksen päätekijä. Visionäärisessä mielessään Buterin näki aikaisemmin kuin kukaan muu tulevaisuus, jossa kehittäjät ympäri maailman voivat luoda sovelluksiaan lohkoketjuun.

Näillä sovelluksilla, jotka tunnetaan nimellä hajautetut sovellukset (dApps), voi olla rajattomasti toimintoja. Vaikka lähes jokainen liiketoimintamalli joutui jossain muodossa Ethereumin lohkoketjuun, sovellukset, jotka ovat toistaiseksi saaneet enemmän vetoa, liittyvät DeFi:hen (hajautettu rahoitus), pelaamiseen ja NFT:ihin.

Kokonaisarvo lukittu Ethereum Blockchainiin
Kokonaisarvo lukittu Ethereum Blockchainiin DeFi-pulssin mukaan

Ethereumin avulla kehittäjät voivat koodata älykkäitä sopimuksia, jotka suorittavat ennalta määritettyjä toimintoja ilman, että välimies tarvitsee niitä hallitsemaan. Älykkäät sopimukset ovat itsetoimivia sopimuksia, jotka ovat voimassa vain, kun tietyt ennalta määrätyt ehdot täyttyvät. Esimerkiksi älykkäitä sopimuksia käyttävä lainasovellus vapauttaa lainan vasta sen jälkeen, kun vastapuoli on asettanut vaaditun vakuuden.

Miksi hajautettu rahoitus on niin tärkeää?

Nykyään rahoitusekosysteemi asettaa käyttäjille monia rajoitteita. Säännökset ja vaatimustenmukaisuusvaatimukset rajoittavat miljoonien käyttäjien pääsyä palveluihin. Hajautettu rahoitus määrittelee kaikki lohkoketjussa toimivat vertaissovellukset, joiden avulla käyttäjät voivat sijoittaa, lainata tai lainata omaisuuttaan. Toisin kuin perinteiset keskitettyjen elinten hallinnoimat rahoitusjärjestelmät, DeFillä ei ole sensuuria ja vähimmäistodennusvaatimuksia. Nämä ohjelmat ovat kaikkien saatavilla, joilla on Internet-yhteys.

Defi-alustat ovat erittäin ohjelmoitavia, muuttumattomia ja yhteentoimivia. Ne ovat myös luvattomia ja läpinäkyviä, mikä tekee niistä parempia kuin fiat-valuutat, joista puuttuu suurin osa näistä ominaisuuksista.

Protokollat, kuten Uniswap, Compound, Aave ja muut ovat radikaalisti muuttaneet kryptoekosysteemiä osoittaen, että Vitalikin alkuperäinen visio voi muuttua todellisiksi käyttötapauksiksi, jotka muuttavat maailmaa.

Ethereumin skaalautuvuus ja Layer 2 -ratkaisut

Huolimatta massiivisesta menestyksestään Ethereumilla on edelleen joitain ongelmia. Kuten kaikki lohkoketjut, yksi Ethereumin suurimmista ongelmista on skaalautuvuus. Ekosysteemin kehittyessä on jo olemassa useita ratkaisuja, jotka takaavat suoritusten skaalautuvuuden alhaisilla transaktiomaksuilla. Vuosi 2021 oli kerroksen 2 protokollien, kuten Polygon, vuosi.

Layer 2 -ratkaisut mahdollistavat skaalautuvuuden käsittelemällä tapahtumia Ethereumin pääverkon ulkopuolella ja hyödyntäen silti pääverkon vahvaa tietoturvaa.

Layer 2 ratkaisut Ethereumille
Layer 2 ratkaisut Ethereumille. lähde

Jotkut väittävät, että skaalautuvuusongelmat ovat Ethereumin toiminnan ydin. Ethereum-solmut hyväksyvät tapahtumat, jotka perustuvat turvalliseen, mutta resursseja kuluttavaan prosessiin, joka tunnetaan työtodistuksena.. Monimutkaisiin matemaattisiin tietoihin perustuva tapahtuman validointi antaa verkolle korkean turvatason, mutta jättää myös merkittävän ympäristöjalanjäljen. Siirtyminen panoksen osoittamiseen perustuvaan konsensusalgoritmiin takaisi paremman suorituskyvyn, alhaisemmat maksut ja pienemmät ympäristövaikutukset. Se on Ethereum 2.0:n suunnitelma, joka on jo pitkälle edennyt.

Avoin kysymys on, vaikuttaako tämä radikaali muutos verkon turvallisuuteen vai ei.

Toisin kuin Ethereum, Cardano-tiimi rakensi verkon käyttämällä proof-of-stake-konsensusmekanismia vastatakseen skaalautuvuushaasteisiin ensimmäisestä päivästä lähtien.

Mikä Cardano on?

Kuten Vitalik Buterin odotti Bitcoinin verkon rajoituksia, Charles Hoskinson ymmärsi nopeasti, että Ethereum ei pystynyt käsittelemään verkon maailmanlaajuista mittakaavaa sillä tavalla kuin se oli suunniteltu. 

Hoskinson oli ensimmäisten Ethereumin kehittäjien joukossa. Sitten hän alkoi rakentaa Cardanoa parannetuksi protokollaksi. Hoskinson tajusi, että hän voisi parantaa Ethereumia välttäen samalla sen tärkeimmät heikkoudet. Cardano on hajautettu lohkoketju, joka on kehitetty näyttöön perustuvilla menetelmillä ja vertaisarvioitulla tutkimuksella. 

Cardano tarjoaa vankkoja älykkäitä sopimuksia käyttämällä DPoS-konsensusmekanismia. Se on suunniteltu energiatehokkaaksi ja helpottamaan nopeaa kaupankäyntiä lähes nollan transaktiokuluilla. Toinen tärkein ero Ethereumin ja Cardanon välillä on niiden kolikoiden tarjonta. Cardanolla on liikkeessä vain enintään 45 miljardia kolikkoa, mikä on ristiriidassa Ethereumin rajattoman tarjonnan kanssa.

Vaikka Cardanon julkaisu tapahtui vuonna 20217, sen jälkeen sovellusten kehitys on ollut vähäistä verrattuna Ethereumiin. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että älykkäitä sopimuksia ei ole vielä otettu käyttöön keskusverkossa. Silti se on tällä hetkellä viidenneksi suurin kryptovaluutta markkina-arvoltaan. Sijoittajilla on korkeat odotukset hankkeelta, joka on käynyt läpi raskaan kehitysprosessin viimeisen neljän vuoden aikana. 

Cardanon kehitys tähän mennessä

Cardano on ollut keskeneräinen projekti neljän vuoden ajan, ja tiekartta käy läpi viisi erillistä vaihetta, nimittäin:

  1. Säätiö (Byronin aikakausi)
  2. Hajauttaminen (Shelley-aikakausi)
  3. Älykkäät sopimukset (Goguenin aika)
  4. Skaalaus (Basho-aika)
  5. Hallinto (Voltairen aikakausi)

Cardano on jo käynyt läpi Byronin ja Shelleyn aikakauden (joka esitteli proof-of-stake -konsensusalgoritmin) ja on Goguenin aikakauden alkuvaiheessa. Cardano julkisti äskettäin Alonzon kovahaarukan toteuttaa älykkäitä sopimuksia verkkoon ja tasoittaa tietä hajautetuille sovelluksille. Järjestelmäpäivityksen odotetaan tulevan käyttöön joskus vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä, ja se herättää Cardanossa paljon huomiota.

Cardano vs Ethereum, mikä sinun pitäisi ostaa?

Sekä Ethereum että Cardano ovat lupaavia projekteja, jotka todennäköisesti pysyvät salausekosysteemissä, mutta kumpi on parempi sijoitus? 

Vaikka monet sijoittajat näyttävät olevan Ethereum vs Cardano -kysymys, kumpi näistä kahdesta voittaa toisen, todellisuus voi olla toisenlainen. Ethereum saattaa olla tällä hetkellä turvallisempi vaihtoehto, kun otetaan huomioon sen laaja käyttö, sen ensisijainen etu ja se tosiasia, että useimmat muut DeFi-sovellukset toimivat Ethereumin lohkoketjussa. 

Cardano on kuitenkin mielenkiintoinen vaihtoehto sijoittajille, jotka etsivät enemmän nousupotentiaalia, varsinkin jos sijoituksen aikahorisontti on pitkäaikainen. Tietysti suuremmat tuottomahdollisuudet tuovat myös suurempia riskejä. Tiekartta, joka Cardanon on käytävä läpi saavuttaakseen täyden kyvyn, jonka se on vuosia luvannut, on vielä kesken, ja edessä on monia epävarmuustekijöitä. Cardanon käyttöönotto on ollut suhteellisen hidasta, mutta ei voida kiistää, että alustalla on valtavat kasvumarginaalit. 

Ethereum vs Cardano hintakaavio
Ethereum vs Cardano hintakaavio

Viimeinen sana

Kryptoekosysteemi on kehittynyt vaikuttavasti viimeisen vuoden aikana, ja monet projektit ovat nousseet päätoimijoiksi. Koska Polkadot, Binance Smart Chain, Atom, Terra ja Avax (muutamia mainitakseni) kehittyvät edelleen, on todennäköisesti odotettavissa lisää yhteentoimivuutta näiden verkkojen välillä. Voittaja Ethereumin vs Cardanon välillä on luultavasti verkko, joka yhdistää paremmin muihin ekosysteemeihin. 

Päätät sitten sijoittaa Ethereumiin tai Cardanoon, sinun tulee ymmärtää, että kryptovaluutat ovat erittäin riskialttiita sijoituksia, joten sinun tulee käyttää aikaa molempien kolikoiden tutkimiseen ja niiden arvolupauksen harkitsemiseen ennen valintaa. 

Ethereum vs Cardano näyttää valinnalta vanha vs uusi. Mutta samalla kun vanha on mahdollisuus uusiutua, uusi voi tulla vanhaksi yrittäessään saavuttaa kaikki kykynsä. 

Lopuksi sinun tulee arvioida riskinsietokykysi ja sijoittaa sen mukaan!


VASTUUVAPAUSLAUSEKE

En ole analyytikko tai sijoitusneuvoja. Kaikki, mitä tarjoan täällä sivustolla, on puhtaasti ohje-, tiedotus- ja koulutustarkoituksiin. Kaikki viestini sisältämät tiedot on tarkistettava ja vahvistettava riippumattomasti. Minua ei voida pitää vastuullisena mistään menetyksestä tai vahingosta, joka on aiheutunut tällaisiin tietoihin luottaen. Ole tietoinen kryptovaluuttojen kaupankäyntiin liittyvistä riskeistä.