Salausautomaattinen kaupankäynti

Mikä on matonveto?

Krypto ja hajautettu rahoitus (DeFi) ovat saavuttaneet valtavan suosion ympäri maailmaa kahden viime vuoden aikana. Lupaus sijoitetun pääoman korkeasta tuotosta on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka houkuttelevat ihmisiä investoimaan uusiin kolikoiden lanseerauksiin ja DeFi-projekteihin.

Kuten missä tahansa muussakin tuottoisassa teknologiassa, näillä kahdella toimialalla on kohtuullinen osa huonoja toimijoita ja huijareita, jotka kohdistavat kohteensa sijoittajiin, jotka eivät tunne alaa tai jotka ovat vain kiinnostuneita ansaitsemaan rahaa eivätkä lue projektin raporttien pientä tekstiä. Tällaisia ​​huijausprojekteja kutsutaan mattovedoksi. 

Mikä on matonveto?

Maton veto on DeFin tai kryptotiimien kehittämä kyseenalainen projekti. Lupaus korkeasta tuotosta ennen kuin muut harrastajat saavat tuulen projektista houkuttelevat sijoittajat pumppaamaan tuhansia dollareita.

Valitettavasti kehittäjät nostavat varat nopeasti ja luopuvat projektista, kun he saavuttavat tavoitesumman. Jos kehittäjien tavoitteena on esimerkiksi huijata sijoittajilta 5 miljoonaa dollaria, he sulkevat verkkosivuston ja siihen liittyvät alustat nostamisen jälkeen.

Kuinka mattovedot suoritetaan

Ne ovat raa'asti vähän vaivaa vaativia projekteja tai kopioita olemassa olevista kryptovaluutoista useimmissa tapauksissa. Alla on yleiskatsaus kolmesta yleisimmästä matonvetotyypistä ja niiden tekemisestä.

Kehittäjät lunastavat

Vapailla markkinoilla on normaalia, että kehittäjät nostavat tietyn määrän projektiin sijoittamiaan varoja kattaakseen käyttökustannukset, kuten palkat ja laitteet, kuten palvelimet. Hanke kuitenkin luokitellaan mattovedoksi, jos varojen nostamisen ainoa tarkoitus on huijata sijoittajia.

Se alkaa siitä, että pahantahtoinen kehittäjä luo liioiteltua arvoehdotusprojektia. Useimmiten lupaus on hajautettu alusta tai token-ominaisuus kehitysvaiheessa, joka on tarkoitus julkaista pian.

Kehittäjä lyö ja palkitsee itselleen suuren osan rahakkeista tai jopa ostaa ne suoraan hajautettujen pörssien, kuten Uniswapin, kautta edulliseen hintaan. Lupaus hankkeen vallankumouksellisuudesta houkuttelee muita sijoittajia ostamaan tuhansia rahakkeita.

Kysynnän kasvun seurauksena tokenin arvo nousee jyrkästi ylöspäin. Kun näin tapahtuu, kehittäjä lunastaa osakkeensa kerralla tai ylitöitä välttääkseen hälytyksen. Lopulta sijoittajat päätyvät arvottomiin tokeneihin, joita kukaan ei ole valmis ostamaan.

Likviditeetin varastaminen

Ensinnäkin, jotta mikä tahansa digitaalinen valuutta olisi kaupankäynnin kohteena vaihtoalustalla, likviditeettipoolissa on oltava tietty määrä varoja, jotta sijoittajat voivat vapaasti myydä ja ostaa kolikon. 

Tällaisessa maton vetämisessä kehittäjä työskentelee älykkäästi luodakseen likviditeettipoolin käyttämällä juuri lyötyä huijausmerkkiään. Todistaakseen sen legitiimiyden kehittäjä yhdistää huijauksen likviditeettipoolissa olevan luotettavan kolikon, kuten Ethereumin tai USDC:n, kanssa.

Likviditeettipoolin syntyminen vakuuttaa sijoittajat siitä, että hanke on laillinen. He vaihtavat aidon eetterinsä arvottomiin tokeneihin. Koko tämän ajan se on lukittu likviditeettipooliin tietyksi ajaksi. 

Väärennetyn tokenin kysynnän kasvu lisää sen arvoa, ja Ether lisätään likviditeettipooliin. Tämän jälkeen kehittäjä käynnistää suunnitelman viimeisen vaiheen – kaikki likviditeettipoolissa oleva eetteri poistetaan, jättäen jälkeensä arvottomat rahakkeet. Sijoittajat eivät voi vaihtaa tokeneita takaisin Etheriin, koska pooli jätetään kuivaksi.

Tokenien/kaupan kelpaamattomien rahakkeiden myyntimahdollisuuden poistaminen

Tämä maton veto on samanlainen kuin likviditeettihuijaus, mutta prosessi on hieman erilainen. Kehittäjä lisää erikoiskoodin, joka tekee sijoittajien mahdottomaksi vaihtaa kolikoita takaisin pörssiin. 

Sijoittajat voivat ostaa huijaustunnuksen, mutta koodinpala varmistaa, että vain kehittäjä voi myydä kolikot. Vasta kun rahakkeen hinta rikkoo lasikaton, sijoittajat ymmärtävät, etteivät he voi myydä kolikoitaan. 

Huijarit asettavat usein hinnan korkealle houkutellakseen mahdollisimman monia sijoittajia ja myydäkseen kaikki huijausmerkit vastineeksi laillisista kryptokolikoista. 

Kuinka suojautua huijauksilta ja matonvetoilta

Kehittäjät yrittävät saada projektin näyttämään lailliselta, mutta on mahdollista kertoa, onko projekti huijaus tarkastelemalla pienellä tekstillä. Tässä on kolme asiaa, joihin sinun on kiinnitettävä huomiota suojautuaksesi huijauksilta ja maton vetämiseltä.

Nimetön tiimi tai perustaja

Yksi yksinkertaisimmista tavoista huomata huijaus on etsiä tietoja DeFi-projektin perustajasta ja tiimistä. Monia hyviä projekteja johtavat anon-tiimit, mutta nyrkkisääntönä on, että varo vääriä nimiä tai aliaksia. Useimmat mattovedot tekevät anon-tiimit, ja elleivät kehittäjät ole "doxxed" ja tiedossa, on varmasti suurempi mahdollisuus joutua huijausprojektiin.

Ei turvatarkastustietuetta

Legit DeFi -projekteissa tulee olla vähintään yksi todennettavissa oleva tietoturvatarkastus viimeisimmässä koodikannassa. Auditoinnin tulee tehdä tunnetun ja uskottavan yrityksen toimesta, ei talon sisällä. Tarkastuksen yksityiskohtien tulee olla sijoittajien saatavilla. Ihannetapauksessa uudet hankkeet tulisi auditoida 2-3 kertaa ja päivittää säännöllisesti. 

Toinen tapa tarkistaa tämä on vierailla projektin Github-hakemistossa. Jos toimintaa on vähän tai ei ollenkaan, se on melko suuri punainen lippu.

Matala likviditeetti

DeFi-projekteissa ei ole aina helppoa varmistaa likviditeettiä, koska se riippuu siitä, missä pörssissä token on listattu tai missä likviditeettipooli on olemassa. Yksinkertaisesti sanottuna alhainen likviditeetti tarkoittaa, että tokenin vaihtaminen on vaikeaa, koska sille ei yksinkertaisesti ole paljon kysyntää "tunnetussa" valuutassa, kuten eetterissä. Tämä haaste syntyy usein, jos kehittäjällä ei ole tarpeeksi varoja "kylvää" likviditeettipooliaan uudelle tunnukselleen. 

Lisäksi mitä pienempi likviditeetti on, sitä helpompi kehittäjien on manipuloida token-hintoja ennen kuin he lähtevät auringonlaskuun.

Yksi varma tapa tarkistaa kryptovaluutan likviditeetti on tarkistaa sen kaupankäyntivolyymi viimeisen 24 tunnin aikana. Huijausmerkkien kaupankäyntimäärä on yleensä niinkin alhainen kuin 10,000 XNUMX dollaria. Voit käyttää Dexscreener tokenin likviditeetin tarkistamiseksi.

Muita merkkejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, ovat:

  • Projekti ilmestyy yössä
  • Avattu likviditeetti eli kehittäjät hallitsevat poolia
  • Matala TVL (kokonaisarvo lukittu)
  • Tokenien jakelu ei ole järkevää, koska suurin osa varoista on perustajien/tiimien/sijoittajien hallussa
  • Projektista puuttuu sosiaalinen media

Take-Away

DeFin ja kryptotilan hajautetun luonteen vuoksi ei ole mahdollista estää kehittäjiä luomasta mattovetoja. Parasta, mitä voit tehdä, on tehdä due diligence ennen uuteen projektiin sijoittamista. Jos se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on sitä.