Salausautomaattinen kaupankäynti

Ponzi vai DeFi?

Satunnaisille tarkkailijoille suuri osa nykypäivän hajautettua rahoitusta (DeFi) saattaa näyttää Ponzi-järjestelmien kokoelmalta.

Projektit käynnistyvät tarjoamalla korkeat APY:t tokeneilleen ja suunnittelemalla monimutkaisia ​​järjestelmiä ympärilleen houkutellakseen DeFi-tehokäyttäjiä, jotka ryntäävät saamaan lyhyen aikavälin korkeaa tuottoa. Korkea APY johtaa yhä useampien tokeneiden julkaisuun, mikä puolestaan ​​tuhoaa projektin kolikon hinnan ja johtaa pitkään laskuun. Tämä kuulostaa "How to Ponzi" -pelikirjalta, mutta totuus on tietysti monimutkaisempi.

Projektit, jotka onnistuvat saamaan kestävää vetoa ja kehittämään ympärilleen käyttötapoja, voivat teoriassa paeta hintakierrettä.

Kiistanalainen mutta suosittu esimerkki tästä on LUNA, Terra Labsin kehittämä projekti. Kuten yllä olevasta kaaviosta näkyy, LUNA, järjestelmän hallintatunnus, on viime aikoina päihittänyt sekä yleiset kryptomarkkinat että NASDAQ.

Tämä johtuu lähinnä sen Stablecoin UST:n suosiosta, joka maksaa markkinoita lyövän ~20 % APY:n. Laskevalla markkinalla niin korkea Stablecoinin tuotto on erittäin houkutteleva kauppiaille.

LUNA ja UST liittyvät läheisesti toisiinsa. Joka kerta kun 1 dollari UST:ta luodaan, 1 dollari LUNAa poltetaan ja päinvastoin. Mitä enemmän UST:lle kysyntää, sitä vähemmän LUNAsta tulee ja hinta nousee. UST:lle ei ole muuta tukea kuin se. Se on markkinoiden neljänneksi suurin vakaa kolikko. ~4 % tuotto tulee erilaisista toiminnoista, kuten laina- ja panostuloista, joita taustalla olevat projektit tuottavat.

Onko tämä kestävää? jotkut sisällä DeF älä usko niin. Mutta LUNA/Terra-ekosysteemiä tukevat suuret rahastot, ja sen mobiilimaksualustaa CHAI käyttävät tuhannet kauppiaat Koreassa. Projekti voi myös päättää vähentää tuottoaan milloin tahansa, kun se siirtyy käynnistysvaiheesta kypsempään vaiheeseen.

Loppujen lopuksi DeFi on suuri kokeilu taloudellisista kannustimista. Miltä näyttää Ponzi voisi helposti osoittautuu, että se on ollut yksi jälkikäteen, mutta yhtä helposti se voi nähdä adoption kasvun, joka vaaditaan kestäväksi ajan myötä.

Millä tavalla se sitten tuleekin, se näyttää "ilmeiseltä" myöhemmin. Kuten suosittu sanonta Cryptossa kuuluu: "DYOR: Tee oma tutkimus".