El Salvador hyväksyy Bitcoinin laillisena maksuvälineenä
Salausautomaattinen kaupankäynti

El Salvador hyväksyy Bitcoinin laillisena tarjouskilpailuna – mitä se tarkoittaa kehittyville maille?

Markkinoiden epävakaudesta huolimatta kryptovaluuttoja näyttää olevan joka päivä enemmän rahoituksen tulevaisuus. 2020 oli vuosi, jolloin yrityslaitokset alkoivat kerätä Bitcoinia. Vuonna 2021 maiden voi olla aika ottaa kryptovaluutat käyttöön. Nyt kun El Salvador hyväksyy Bitcoinin, kysymys kuuluu kuka tulee seuraavaksi?

Valuuttavarannon kertyminen – monipuolistaako Bitcoinilla?

Covid-19-epidemian aiheuttaman ensimmäisen shokin jälkeen maaliskuussa 2020 kansainvälinen kauppa on palaamassa pandemiaa edeltävälle tasolle, ja El Salvadorin kaltaiset maat hyötyvät siitä. Sen jälkeen kun se päätti ottaa Yhdysvaltain dollarin (USD) viralliseksi valuutakseen vuonna 2001, Yhdysvaltain finanssi- ja rahapolitiikka on vaikuttanut syvästi Salvadorian talouteen. Tiedoista käy selvästi ilmi, että äskettäinen dollarin heikkeneminen kovien elvytystoimien ja elvyttävän rahapolitiikan seurauksena on vaikuttanut huomattavasti El Salvadorin vaihtotaseeseen – kaikkien maan ja muun maailman välisten nettotransaktioiden summaan. 

El Salvadorin vaihtotaseen kasvu. Lähde: Tradingeconomics.com

Halvempi USD tarkoittaa, että El Salvadorissa olevat tuotteet ovat houkuttelevampia ulkomaisille kuluttajille, kun taas tuonti kallistuu. Tämä taloudellinen ilmiö on johtanut tämän pienen Keski-Amerikan maan vaihtotaseen saavuttamiseen kaikkien aikojen huippuunsa, mikä mahdollistaa kansallisen keskuspankin valuuttavarannon eksponentiaalinen kasvu.

Mutta miten tämä kaikki liittyy historialliseen ilmoitukseen, että nyt El Salvador hyväksyy Bitcoinin laillisena maksuvälineenä? 

No, nouseva inflaatio heikentää USD:n ostovoimaa. Näin ollen osan tämän ulkomaanvaluutan ylijäämän muuntaminen BTC:ksi hintojen nousun myötä ei ainoastaan ​​antaisi heille mahdollisuuden monipuolistaa varantonsa koostumusta, vaan se toimisi myös suojana USD:n heikkenemistä vastaan.

Rahalähetykset – Kuinka Bitcoin vähentää välityskustannuksia

Salvadorian talous on voimakkaasti riippuvainen rahalähetyksistä, joita sen kansalaiset lähettävät kotiin ulkomailla. Lisäksi noin neljännes maan väestöstä asuu Yhdysvalloissa, ja vasta vuonna 2020 he lähettivät kotiin yli 6 miljardia dollaria siirtoina – mikä on yli 20 prosenttia sen BKT:sta.

El Salvadorin rahalähetykset. Lähde: Tradingeconomics.com

Siksi El Salvadorin presidentti Nayib Bukele huomautti, että huomattava määrä näistä rahalähetyksistä katoaa välittäjien kautta. Tweetissä että Bitcoinia käyttämällä yli miljoona pienituloista kotitaloutta kokisi huomattavan varallisuuden kasvun.

Luonteeltaan Bitcoin-maksut suoritetaan peer-to-peer-periaatteella, mikä vähentää välittäjien palkkioita. Uutisten, että El Salvador hyväksyy Bitcoinin, myötä useat muut kehittyvät maat ympäri maailmaa voivat seurata samaa tietä. Useimmissa kehitysmaissa rahalähetykset muodostavat merkittävän osan niiden BKT:sta, ja niiden katsotaan usein olevan yli 10 prosenttia talouden kokonaistuotannosta.

Velkakustannusten nousu ja pääoman ulosvirtaus – onko Bitcoin pelastus?

Kiihtyvä hintojen nousu johtavissa talouksissa, erityisesti Yhdysvalloissa, ruokkii sijoittajien odotuksia korkojen noususta. Tämä nostaisi joukkolainojen tuottoa ja aiheuttaisi kehitysmaiden velkakustannusten nousun, kun sijoittajat vaativat korkeampaa tuottoa.

Kun tarkastellaan El Salvadorin viimeaikaista eksponentiaalista ulkomaanvelan kasvua, jotkut saattavat harkita Bitcoinin mahdollisen nousun hyödyntämistä USD-hinnaksi sekä suojana USD-määräisen velan kustannusten nousua vastaan ​​että keinona tehdä siitä halvempaa. aikaisempien taloudellisten velvoitteiden poistamiseksi.

El Salvadorin ulkoinen velka. Lähde: Tradingeconomics.com

Se voisi olla toteuttamiskelpoinen vaihtoehto, joka voi soveltaa samaa logiikkaa moniin kehitysmaihin, erityisesti niihin, joiden valuutta on voimakkaasti riippuvainen ulkomaanvelan kustannuksista, kuten Argentiina, Venezuela, Brasilia ja Turkki.

Useimmissa tapauksissa nämä kansalliset valuutat ovat heikentyneet merkittävästi pandemian alun jälkeen. Jos Yhdysvaltain talous elpyisi heitä nopeammin, se aiheuttaisi ulosvirtauksia heidän pääkaupungeistaan ​​ja lopulta valuuttaheikkoutta. Siksi Bitcoinin lisääminen heidän taseeseensa voi osoittautua tehokkaaksi tapaksi välttää kansallisten varantojen liiallinen heikkeneminen ja samalla lieventää lainanottokustannusten nousua ja velkojen takaisinmaksua.

Taloudellinen osallisuus – Kuinka Bitcoin ruokkii taloutta
hyvinvointi

El Salvador on pieni kehitysmaa, ja suurimmalla osalla sen väestöstä ei ole talouskoulutusta. Monilla kansalaisilla ei ole perinteisiä pankkitilejä, eikä heillä ole pääsyä perusrahoituspalveluihin, mukaan lukien säästö- ja luottolimiitit.

Bukele kuitenkin totesi, että El Salvadorin hyväksyminen Bitcoinin tarjouskilpailuna antaisi ihmisille mahdollisuuden luoda digitaalisia verkkolompakoita älypuhelimilla. Siten, kryptovaluuttojen käyttöönotto tarjoaa enemmän taloudellista osallisuutta koko maassa, jonka avulla ihmiset voivat laajentaa liiketoimintaansa ja taloudellista tuottavuuttaan sisällyttämällä suurempi osa väestöstä rahoitusalalle. 

Taloudellinen osallisuus on kriittinen kysymys kaikissa maissa ja erityisesti kehitysmaissa. Niinpä monet Etelä-Amerikan ja Aasian maat seuraavat tarkasti El Salvadorin liikettä.

Kuitenkin vain aika näyttää, tuleeko tästä historiallisesta hetkestä niin kuin herra Bukele on ennakoinut. Sillä välin el salvadorilaiset näyttävät olevan valmiita rakentamaan maansa tulevaisuutta kryptovaluutoilla sen ytimessä.