Salausautomaattinen kaupankäynti

Bonds takaisku

Kaksi rahoituslaitosta, Silvergate Capital ja Silicon Valley Bank (SVB), romahtivat viime viikon alussa useiden epäonnisten sijoituspäätösten vuoksi, jotka paljastuivat globaalin koronkiristymisen vuoksi. Romahdukset tapahtuivat sen jälkeen, kun instituutiot sijoittivat suuria määriä pääomaa pitkäaikaisiin Yhdysvaltain valtion obligaatioihin, joita pidettiin suhteellisen alhaisena riskinä. Korkojen noustessa nopeasti kiihtyvän inflaation torjumiseksi joukkovelkakirjasalkkujen arvo kuitenkin alkoi menettää merkittävästi. Tämän seurauksena, kun käteisvarojen kysyntä nousi tarpeeksi korkeaksi, Silvergate ja SVB joutuivat myymään nämä tukiomaisuudet huomattavin tappioin. Silvergate ilmoitti 1 miljardin dollarin tappion omaisuuden myynnistä viime vuoden viimeisellä neljänneksellä, kun taas SVB menetti 1.8 miljardia dollaria. Molemmissa tapauksissa Yhdysvaltain valtion obligaatiot muodostivat suuren osan selvitystilasta. SVB, joka oli aikoinaan Yhdysvaltain 16. suurin pankki, ilmoitti sitten 1.75 miljardin dollarin pääomankeräyksestä joukkovelkakirjasalkkunsa myynnin aiheuttaman aukon kuromiseksi. Kuten arvata saattaa, nämä uutiset johtivat pankin varantojen juoksemiseen, ja kaksi päivää myöhemmin pankki romahti, mikä merkitsi suurinta pankin kaatumista Yhdysvalloissa sitten maailmanlaajuisen finanssikriisin. Yhdysvaltain hallitus on sittemmin taannut pankin asiakkaiden kaikki talletukset, mikä on pyrkinyt vastaamaan huoleen laajalle levinneestä tartunnasta ja muiden pankkien reservien jatkumisesta. Näiden laitosten romahtamisen jälkeen Federal Reserve julkisti Bank Term Funding Program (BTFP), joka tarjoaa pankeille ja muille säilytyslaitoksille hätälainoja. JPMorgan on kuitenkin sittemmin todennut, että tämä ohjelma voisi lisätä jopa 2 biljoonaa dollaria Yhdysvaltain pankkijärjestelmään, mikä mitätöisi kaiken toiveen inflaatiopaineiden lieventymisestä. 

Kaikki viime vuosien puheet ovat olleet pankkijärjestelmän suojaamisesta kryptolta. Ironista kyllä, meillä oli tilanne, jossa digitaalinen omaisuus oli suojattava pankkijärjestelmältä. SVB:n romahdus aiheutti USDC:n väliaikaisen sidoksen menettämisen, kun paljastui, että sen liikkeeseenlaskijalla Circlellä oli 3.3 miljardia dollaria käärittynä SVB-pankkitilille. Stablecoin putosi 0.88 dollariin viikonlopun aikana ennen kuin toipui Yhdysvaltain hallituksen talletussuojan julkistamisen jälkeen. 

Nämä tapahtumat ovat korostaneet aliarvostettua ongelmaa, joka liittyy korkojen nousuun hallitsemaan inflaatiota. Uusien korkeatuottoisten valtion joukkovelkakirjalainojen liikkeeseenlasku laskee olemassa olevien matalatuottoisten joukkovelkakirjalainojen markkina-arvoa. Tämän seurauksena kaikki pankit, jotka pitävät hallussaan huomattavan määrän Treasury-rahoitusosuuksia lain edellyttämänä vakuutena, ovat alttiita samalle riskille, joka on vaikuttanut pankkeihin, kuten Silvergate ja Silicon Valley Bank. Äskettäin näytti siltä, ​​että tartuntavaikutukset olisivat levinneet sveitsiläiseen pankkijättiläiseen Credit Suisseen, kun niiden osakkeet alkoivat laskea, kun pankkien vakaudesta oli esitetty kysymyksiä. Sittemmin pankki on kuitenkin turvannut 44.5 miljardin punnan pelastusköyden Sveitsin keskuspankilta. Tämän merkitystä ei pidä aliarvioida. Credit Suisse hallinnoi omaisuutta noin 1.6 biljoonan dollarin arvosta. Jos pankki kaatuu, se voi laukaista dominoilmiön, joka saa aikaan vuoden 2008 kaltaisen kriisin.

Kaiken kaikkiaan olisi ironista, jos nousevat korot eivät pystyisi alentamaan inflaatiota, vaan johtaisivat sen sijaan useiden pankkien romahtamiseen niiden huonojen kassojen vetojen seurauksena. Tästä markkinoiden myllerryksestä huolimatta Euroopan keskuspankki piti eilen kiinni suunnitelmastaan ​​ja nosti koron 50 bps, mikä tarkoittaa, että Credit Suisse ei ehkä ole vielä selvinnyt metsästä. Viime viikkoina markkinat olivat hinnoitelleet 50 bps:n koronnoston Fedin taholta. SVB:n romahtaminen ja laajemmat rahoitusjärjestelmää koskevat riskit voivat kuitenkin saada Fedin nostamaan korkoja enintään neljäsosa prosenttiyksikön ensi viikolla, ja jotkut instituutiot, kuten Barclays, odottavat Fedin keskeyttävän kaikki koronkorotukset.

Näistä tapahtumista huolimatta Bitcoin on viime päivinä menestynyt merkittävästi markkinoita paremmin. Maaliskuun 11. päivästä lähtien Bitcoin on noussut yli 20 %, kun taas muut omaisuusluokat ovat nousseet 0-2 % ja 10 vuoden tuotot USA:ssa noin 4 %. Tärkeimmät syyt tähän ovat todennäköisesti Yhdysvaltain kuluttajahintaindeksitietojen vaimeneminen sekä tulevien koronnostojen vähentynyt todennäköisyys kuluneen viikon tapahtumien seurauksena. Ironista kyllä, vaikka inflaatio ja pankkikriisi näyttävät nyt lisää Todennäköisesti likviditeetin lisääminen on tarjonnut nousevaa vauhtia riskeille, kuten Bitcoinille. 

Tutustu kaavioon TradingView'ssa tätä.